‘Zirve’ yolcusu şefleri yetiştiriyor

Zirvenin Şefleri Programı Ağrı Lezzetlerini Türk Mutfağına Kazandırıyor

Ozan Ömer Kadüker / Ağrı – Ağrı’da İbrahim Çeçen Vakfı ve IC Holding Turizm Grubu iş birliğiyle düzenlenen ‘Zirvenin Şefleri’ programı, Ağrı lezzetlerini Türk mutfağına, Ağrılı genç şefleri de gastronomi dünyasına kazandırıyor…

Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi (AİÇÜ) Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü öğrencilerine yönelik hazırlanan program, Anadolu’nun zengin mutfak mirasını yaşatacak nitelikli şefler yetiştirmeyi hedefliyor. Gençlere profesyonel mutfaklarda uygulamalı eğitimler sunan ‘Zirvenin Şefleri’ programı, aynı zamanda öğrencilere mesleki gelişim, yaz dönemi çalışmaları, staj ve kalıcı istihdam fırsatları da sağlıyor.

‘Yüzde 60’ı Kadın’

Programı başarıyla tamamlayan öğrencilerin mezuniyet sertifikalarını aldığı törende konuşan İbrahim Çeçen Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Günseli Çeçen, “Nitelikli eğitimi kalıcı eserlerle destekliyor, ‘Dayanışmacı Filantropi’ yaklaşımımızla kapsayıcı ve sürdürülebilir bir etki oluşturmayı hedefliyoruz. ‘Zirvenin Şefleri’ programıyla da imkânların sınırlı olduğu bu coğrafyada gençlere eşitlik temelli bir gelecek sunmayı amaçlıyoruz” dedi.

Programın mutfağa gönül veren gençlere sadece bir meslek değil, aynı zamanda bir kimlik ve yaşam vizyonu da kazandırdığına dikkat çeken Çeçen, “Program kültürel mirasımızı koruyarak geleceğe taşıma konusunda da güçlü bir toplumsal dönüşümün öncüsü. Katılımcıların yüzde 60’ının kadın öğrencilerden oluşması kırsal ve geleneksel yapının hâkim olduğu bir bölgede toplumsal cinsiyet eşitliği açısından da son derece kıymetli” diye konuştu.

‘Zirvenin Şefleri’ programını tamamlayan öğrenciler mezuniyet sertifikalarını aldı.

350 Genç Şefe Eğitim

Proje kapsamında 500 metrekarelik ‘Gastronomi ve Mutfak Sanatları Uygulama Laboratuvarı’ öğrencilere hem teknik beceri hem de sahaya dayalı pratik deneyim kazandırıyor. Bugüne kadar IC Turizm Grubu’ndan 15 şefin gönüllü olarak katkı sunduğu program, 2023 yılından bu yana 350 öğrenciye ulaştı. Öğrencilere eğitim veren IC Green Palace Şefi Faik Çiftçioğlu, mutfağın yüksek standartlara sahip olduğunu ve projenin öğrencilere teknik beceri edinmelerinin yanı sıra vizyon kazanmalarında da etkili olduğunu söyledi. Ayrıca Çiftçioğlu, 9’u kadrolu 8’i stajyer olmak üzere toplam 17 öğrenciyi bu yıl istihdam edeceklerini de aktardı.

Yüzde 100 Doluluğa Ulaştı

Proje, AİÇÜ Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümüne olan ilgiyi de artırdı. Projenin hayata geçmesinin ardından tercihini gastronomi bölümü yönünde kullanan öğrenci sayısında dikkat çekici bir artış kaydedildi. Bölüm yüzde 100 doluluğa ulaştı. Programa katılan öğrenciler, mesleki anlamda büyük ilerleme kaydettiklerini belirtirken teori ve pratiği birleştiren programın katkılarını şöyle anlattılar:

  • Bahar Bağdu: “Program boyunca şeflerle her alanda atölyeler yaptık. Sektörden profesyonellerin gelmesi bize deneyim ve tecrübe katıyor. Ayrıca program sayesinde staj da yaptım. Hem teorik hem pratik alanda kendimi geliştirdim.”
  • Caner Arslan: “Bölgede bu büyüklükte ve kalitede bir mutfak hiçbir yerde yok. Ayrıca aldığımız eğitimlerin iyi bir şef olmak için bize katkısı çok büyük oldu. Otellerde istihdam ve staj imkânı da projenin katkılarından.”

Related Posts

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu Suriye’de Şara ile görüştü

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed Şara ile Şam’da bir araya geldi. TOBB öncülüğündeki heyetin Suriye’ye gerçekleştirdiği ziyaret, Ankara-Şam hattında ekonomik ilişkileri ileri taşımayı …

Brent petrolün varili 68,56 dolardan işlem görüyor

Uluslararası piyasalarda Brent petrolün varil fiyatı 68,56 dolar oldu. Petrol fiyatları, ABD Başkanı Donald Trump’ın gümrük tarifelerine ilişkin açıklamaları yakından takip edilirken, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) para politikasında gevşeme yapabileceğine dair artan beklentiler ardından yukarı yönlü ivmelendi.

Yumurta ihracatına izin şartı getirildi

Ticaret Bakanlığınca yumurta arzında sıkıntı yaşanmaması amacıyla çeşitli kararlar alındı.

Yönettiği bankadan 265 milyon kredi aldı

‘Kuvva Gıda’ adlı şirketin sahibi olan AKP’li Veysi Kaynak yöneticisi olduğu Ziraat Bankası’ndan kendi şirketine 265 milyon lira kredi, devletten de 840 milyon lira teşvik aldı.

Trump’tan ‘uyuşturucu’ gerekçeli tarife

Trump, Truth Social sosyal medya hesabından, Kanada’ya yönelik tarife mektubunu paylaştı. Mektubun, ABD’ye misillemesine rağmen Kanada ile çalışmaya devam edeceklerinin bir göstergesi olduğunu kaydeden Trump, bu ülkeye fentanil krizi ile başa çıkmak …

Tarihte bir ilk: O şirketin değeri 4 trilyon dolara ulaştı

ABD’li çip üretim devi Nvidia, New York borsalarının kapanmasının ardından işlem gördüğü teknoloji ağırlıklı endeks Nasdaq’ta 4 trilyon dolar değere ulaşarak dünya tarihinde bir ilki başardı. Nvidia, 4 trilyon dolar piyasa değerini geçen ilk şirket …