Modern hayatın panzehiri: “Yavaşlamak ruh sağlığına iyi geliyor”

Ruh Sağlığını İyileştirmenin Yolu: Yavaşlamak

Uzman Klinik Psikolog İlayda Kutevu, yavaşlamanın ruhsal denge için önemli olduğunu vurgulayarak, insan zihninin sürekli koşuşturarak sağlıklı kalamayacağını belirtiyor. Yavaşlamanın, duyguları fark etmek, ihtiyaçları duymak ve yaşamın tadını çıkarmak için bir yol olduğunu söylüyor.

Modern hayatın hızlı temposunun bireylerin ruh sağlığını olumsuz etkilediğini belirten Uzman Klinik Psikolog İlayda Kutevu, pandemi sonrası dönemde özellikle Z kuşağı arasında popüler hale gelen ‘Yavaş Yaşam Hareketi’ne dikkat çekiyor. Bu hareketin temel taşları arasında minimalizm, dijital detoks, doğayla temas ve bilinçli farkındalık gibi kavramların yer aldığını belirtiyor. Kutevu, bu yaklaşımın sadece bir yaşam tarzı olmadığını, aynı zamanda anksiyete, tükenmişlik sendromu ve depresyonla mücadelede etkili bir koruyucu önlem olduğunu vurguluyor.

Meşguliyetin başarı ile ilişkilendirildiğine dikkat çeken Klinik Psikolog İlayda Kutevu, sürekli meşgul olmanın bir bağımlılığa dönüşebileceğini ve yavaşlamanın cesaret gerektiren bir eylem olduğunu ifade ediyor. Modern hayatın sürekli “daha fazla”yı dayattığını belirten Kutevu, yavaş yaşam felsefesinin ise kişinin kendi ritmini bulmasına yardımcı olarak duygusal denge ve zihinsel netliği desteklediğini açıklıyor.

Klinik Psikolog İlayda Kutevu, yavaş yaşamın dijital çağda da uygulanabilir olduğunu vurgulayarak, basit adımlarla dijital alanın daha huzurlu hale getirilebileceğini belirtiyor. Ayrıca, yavaş yaşam felsefesinin çocuklar ve gençler için de duygusal dayanıklılığını artırıcı bir etki sağladığını belirtiyor.

“Gün içinde 5 dakika hiçbir şey yapmamak bile bir başlangıç. Günlük tempoyu yavaşlatmak, boşluk yaratmak, aynı anda her şeye evet dememeyi öğrenmek. En önemlisi de şu: Herkesin yavaşlama şekli farklı. Kimisi için doğaya çıkmak, kimisi için yazı yazmak, kimisi için sessizlik. Kendi yavaşlama yolunu keşfetmek, kalıcı olan tek şey” diyor İlayda Kutevu. Bu nedenle, her bireyin kendi yavaşlama yöntemini bulması gerektiğine dikkat çekiyor.

Fotoğraf Kaynağı

Related Posts

Yağmur sonrası deniz enfeksiyonlarına dikkat!

Özellikle sağanak yağışların ardından denize girilmesinin, çeşitli sağlık risklerini de beraberinde getirdiğini belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Emre Öztürk, “Yoğun yağışların ardından dere, kanalizasyon ya da yüzey suları denizle buluşur. Bu sular, çeşitli mikroorganizmalar, bakteriler ve hatta parazitlerle yüklü olabilir. Bu da, çocuklarda mide-bağırsak enfeksiyonlarından kulak iltihabına, cilt döküntülerinden göz enfeksiyonlarına kadar birçok sağlık sorununa yol açabilir” dedi.

Yüzünüzdeki bu belirtiye dikkat: Akciğer kanserinin ilk belirtisi olabilir

Akciğer kanseri sadece sigara içenleri değil, sigara içmeyenleri de etkiliyor. Bazı belirtiler öyle sinsi ki, yüz kaslarındaki bir değişiklik bile hayati bir işaret olabilir. Uzmanlar uyarıyor: “Geç kalmayın, erken teşhis hayat kurtarır.

KBB Uzmanı açıkladı: Sigara dumanına maruz kalan çocukların bademcik ve geniz eti büyüyor

KBB Uzmanı açıkladı: Sigara dumanına maruz kalan çocukların bademcik ve geniz eti büyüyor

Yazın grip mi olunur demeyin! Yaz gribine dair her şey…

Mevsimsel hastalıklar denince çoğu kişinin aklına kış aylarında görülen grip gelse de, yaz aylarında da benzer belirtilerle seyreden bir hastalık karşımıza çıkıyor: yaz gribi. Sıcak havalara rağmen nezle, boğaz ağrısı, halsizlik ve burun akıntısı gibi semptomlarla ortaya çıkan bu rahatsızlık, özellikle ani ısı değişimleri ve klimalı ortamlarda uzun süre kalma sonucu yaygın hale geliyor.

Aile hekimliği çalışanlarına maaş kesintisine tepki: “Bu kesintiler tüm aile sağlığı çalışanlarını tükenme noktasına getiriyor”

Aile hekimliği çalışanlarına maaş kesintisine tepki: “Bu kesintiler tüm aile sağlığı çalışanlarını tükenme noktasına getiriyor”

Obezite stres ve teknoloji kullanımı kısırlık riskini artırıyor

Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Yavuz Onur Danacıoğlu, obezite, stres ve elektronik cihaz kullanımının üreme sağlığı açısından risk oluşturduğunu belirtti. Uzman Danacıoğlu, yaşam kalitesinin üreme sağlığını doğrudan etkilediğine dikkat çekti.