Marx, sermaye ve iktisadi aklın cinneti

“`html

Marx’ın Meta Teorisi ve Günümüzdeki Geçerliliği

Marx, kapitalist ekonomik sistemin işleyişini detaylı bir şekilde incelerken, metaların ikili yapısına dikkat çeker. Onun fikirlerine göre, metalar hem kullanım değeri hem de mübadele değerine sahiptir. Bu noktada, Marx metaları iki ayrı kategoriye ayırmadan, ikili doğasını ele alır. Kullanım değeri, bir meta ile ilgili yararlılık özelliğini yansıtırken, mübadele değeri ise pazardaki değerini ifade eder. Bu iki değer bir yandan birbirine bağlıdır, diğer yandan da zıt ilişkiler içerisindedir. Kullanım değeri, yiyecekten giyeceğe, hatta kültürel ürünlere kadar birçok şeyde kendini gösterebilir. Önemli olan, kullanım değerinin, bireylerin ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde üretilmesi ve onlarda bir isteğin oluşmasını sağlamasıdır. Diğer yandan mübadele değeri, ekonomik sistemin sadece kapitalist toplumda geçerli olan bir yönüdür.

Marx, Sermaye ve İktisadi Aklın Cinneti
David Harvey, “Marx, Sermaye ve İktisadi Aklın Cinneti”, Çeviren: Esin Soğancılar, 239 sayfa, Sel Yayıncılık, 2021

David Harvey, “Marx, Sermaye ve İktisadi Aklın Cinneti” adlı eserinde bu sorulara ışık tutarak, “Bugün bazı açılardan eski moda görünse de, Marx’ın analizleri eski zamandan çok daha geçerli.” diyerek bu fikirleri vurgular. Marx’ın dönemi, dünya genelinde etkileri hissedilen karmaşık bir ekonomik sistemin ortaya çıkmasına zemin sağlamıştır.

Harvey, Marx’ın “sermaye, hareket halinde bir değerdir” ifadesi üzerinden yola çıkarak, sermayenin döngüsünü doğadaki hidrolik denge ile kıyaslar. Ancak, bu iki yaklaşım arasında belirgin bir farklılık olduğunu da aktarır; hidrolojik döngü sabit ve değişmezdir, oysa sermaye döngüsü sürekli bir büyüme sarmalı içinde hareket eder. Harvey, sermayenin değeri hareket ettiğinde değer kaybının olduğu konusunda uyarıda bulunur.

Marx, değeri “toplumsal olarak gerekli emek zamanı” olarak tanımlarken, Harvey bu değer kavramının maddi sonuçlar doğuran ama gayri maddi ilişkilerle bağlantılı olduğunu ifade eder. Marx’ın para kavramı, yabancılaşmış emek değerlerini temsil ederken, Harvey’e göre “toplumsal olarak gerekli olan”, hem işverenlerin hem de işçilerin tabi olduğu bir “görünmez el” yaratmaktadır. Marx’a göre, mübadele değerinin tamamen ortadan kaldırılmasını sağlamak, toplumsal olarak gerekli emek zamanının da sona erdirilmesi anlamına gelir.

Harvey, “hareket halindeki değer” kavramı üzerinden, sermayenin yeniden üretiminde ortaya çıkan tehlikeleri ve sermayenin farklı kesimleri arasındaki uzlaşmaz çelişkileri gözler önüne serer. Sermaye durakladığı veya yavaşladığı her anında değer kaybı meydana gelecektir. Sermaye, mamul ürün şeklinde pasif kaldığında, aktif olarak çalışamaz, bu da ekonomik bir krizi tetikler. Ayrıca, paranın atıl kalması sorunundan ziyade, burada stok maliyetlerinin daha önemli olduğunu vurgular. Üretim sürecindeki rutin masrafların karşılanması için, finansman ihtiyacı doğar ve bu çoğu zaman kredi mekanizmalarıyla halledilmeye çalışılır.

Harvey’nin borç ekonomisi üzerine yaptığı analiz, üretim zamanıyla dolaşım zamanının çelişkisi üzerinden ilerler. Bu çelişki, kredinin dünyaya girişini sağlar. Marx, fakat paranın bir meta olarak dönüşümünün karmaşık olduğunu keşfeder, bu yüzden yeni yatırım ve yenileme için kredi kullanılabilmektedir.

Marx’a göre, borç verilen para, yani faiz getiren sermaye, karşı değer formu olarak değerlendirilmektedir. Bu, sermaye devrini hızlandırmanın bir yoludur. Borç, gelecekteki üretim değerlerine ilişkin bir hak talebidir; bu değer üretimi yeterli değilse, kriz kaçınılmazdır. Dolayısıyla, üretken olmayan emek borç kapsamına girer. Örneğin, pazarlama gibi dolaşımda çalışan emekçiler artı değer yaratabilir ama gerçek anlamda bir değer üretmezler. Hem ev içi emek hem de alternatif yaşam biçimlerinin geliştirilmesi gibi unsurlar da “karşı değer” politikası kapsamına girmektedir.

Harvey, “sermayenin hareket yasalarının” günümüzde geldiği noktanın ciddiyetine dikkat çekerken, Marx’ın perspektifini kuramsal olarak güncel meselelerle birleştirir. Tüm emekçilerin yaşamlarını sürdürmek için verdikleri mücadelelerin sebeplerini çözmek ve anlamak için sermaye kavramının evrimi gereklidir. Çağımızın gerçekliğini kavrayabilmek için, sermayenin işleyiş biçimlerinin derinlemesine analiz edilmesi elzemdir.

“`

Related Posts

Nüfus müdürlükleri yarın açık mı, kapalı mı? 15 Haziran Pazar günü nüfus müdürlükleri çalışıyor mu? LGS’ye girecek adaylara önemli duyuru!

Nüfus müdürlükleri hafta sonu çalışma saatleri, 15 Haziran Pazar günü düzenlenecek LGS sınavı dolayısıyla merak ediliyor. Liselere Geçiş Sistemi Sınavı bu hafta sonu gerçekleştirilecek. Geçerli kimlik belgesi ve fotoğraflı, onaylı sınav giriş belgesi yanında olmayan öğrenciler sınava alınmayacak. Öğrenciler, nüfus müdürlükleri tarafından verilen fotoğraflı, barkodlu karekodlu geçici kimlik belgesi ile sınava alınabilecek. Peki Nüfus müdürlükleri yarın açık mı, kapalı mı? 15 Haziran Pazar günü nüfus müdürlükleri çalışıyor mu? İşte ayrıntılar…

ERG’den zorunlu eğitimin kısaltılmasına karşı uyarı: Ortaöğretim haktır, kız çocukları risk altında

ERG’nin bulgularına göre, okul terki ve açıköğretime geçişin en sık yaşandığı kademe 9. sınıf

İSKİ SU KESİNTİSİ 12 HAZİRAN 2025: Şişli ve Beyoğlu’nda sular ne zaman, saat kaçta gelecek?

İSKİ su kesinti bilgileri, 12 Haziran 2025 Perşembe günü ilçe ve mahallelerinde kesinti olan vatandaşlar tarafından araştırılıyor. Şişli, Beykoz’da sular ne zaman gelecek sorusunun yanıtı da paylaşılan listeyle yanıt buldu. İstanbul su kesinti detayları İSKİ resmi internet sitesi üzerinden duyuruluyor. Peki sular ne zaman, saat kaçta gelecek? İşte 12 Haziran Perşembe İSKİ su kesintisi olan ilçe ve mahalleler listesi…

Klima neden su akıtır? Klimanın iç ünitesinden su akıyorsa bu şekilde çözebilirsiniz

Klima neden su akıtır sorusu, özellikle iç üniteden su akması durumunda kullanıcıların endişe ettiği bir konudur. Klima iç ünitesinin su akıtması genellikle bir arıza belirtisidir ve çeşitli nedenlere dayanır. En yaygın sebepler arasında drenaj hortumunun tıkanması veya hasar görmesi, drenaj tavasının kirlenmesi ya da çatlaması, iç ünite peteğinin kirli olması ve klima gazının eksik ya da fazla olması yer alır. Ayrıca, iç ünitenin yanlış monte edilmesi ve fan problemleri de su akıtma sorununa yol açabilir. Bu durum, yoğuşan suyun dışarı atılamaması ve birikmesi sonucu iç üniteden su sızmasına neden olur. Klima iç ünitesinden su akıyorsa, öncelikle drenaj sistemi ve filtrelerin kontrol edilmesi, gerekiyorsa temizlenmesi veya değiştirilmesi gerekir. Düzenli bakım ve doğru montaj, bu sorunun önlenmesinde en etkili çözümlerdir. İşte, klima neden su akıtır sorusunun cevabı ve detaylı bilgiler

KPSS SINAVI NE ZAMAN 2025? KPSS başvuruları ne zaman başlıyor? 2025 KPSS başvuru tarihi bilgileri

“2025 KPSS ne zaman?” sorusunun cevabı, pek çok vatandaşın gündeminde yer alıyor. KPSS tekli yıllarda A Grubu sınavı yapılıyor. Dolayısıyla 2025 yani bu yıl KPSS A Grubu sınavı yapılacak. Peki, 2025 KPSS A Grubu Genel Yetenek-Genel Kültür, KPSS Alan Bilgisi sınavı başvuru ve sınavları ne zaman? 2025 KPSS sonuçları ne zaman açıklanacak? İşte merak edilip araştırılan sorunun cevabıyla ilgili ayrıntılar…

Harry Potter dizisine yeni oyuncu: İşte Cornelius Fudge’ı canlandıracak isim

Harry Potter dizisine yeni oyuncu: İşte Cornelius Fudge’ı canlandıracak isim