Türkiye’nin arabuluculuk yapmaya hazırlandığı Sudan savaşı hakkında neler biliniyor?

Türkiye’nin Sudan’daki Arabuluculuk Teklifi Kabul Edildi

Sudan Genelkurmay Başkanı General Abdulfettah el-Burhan, ülkedeki “dünyanın en kötü insani krizi”ne neden olan çatışmaları durdurmak için Türkiye’nin arabuluculuk teklifini kabul etti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, El-Burhan ile yaptığı telefon görüşmesinde Sudan’daki çatışmaların bitirilmesi için Türkiye’nin arabuluculuk yapmasını önerdi.

Ülkeyi fiilen yöneten Sudan Silahlı Kuvvetleri (SAF) ile savaşan paramiliter grup Hızlı Destek Güçleri’ne (RSF) silah sağladığı iddiasıyla Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) de Türkiye’nin arabuluculuk teklifini kabul etmişti. Bağımsız uzmanlar, RSF’ye silah akışının kesilmesinin Sudan’daki iç savaşı sona erdirmenin kritik bir adımı olacağını belirtiyor.

Sudan, yaklaşık iki yıldır devam eden çatışmalar nedeniyle dünyadaki en kötü insani krize yol açtığı için Birleşmiş Milletler (BM) tarafından endişeyle izleniyor. Ülkede yaşanan kıtlık sebebiyle 11 milyondan fazla insan yerinden edildi.

Sudan’ın Arabuluculuk Teklifine Yanıtı Ne Oldu?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, El-Burhan ile görüşmesinde Sudan’da barışın sağlanması ve BAE ile ilişkilerin düzeltilmesi için Türkiye’nin arabuluculuk yapmasını önerdi. Sudan Dışişleri Bakanı Ali Yusuf, Türkiye’nin çabalarının Sudan’da barışa yardımcı olabileceğini belirtti.

Cumartesi günü El-Burhan, Türkiye Dışişleri Bakan Yardımcısı Burhanettin Duran ile Port Sudan’da bir araya geldi. AFP’ye göre, görüşmede El-Burhan, RSF ile ordunun çatışmalarını sona erdirmek için Türkiye’nin teklifini kabul ettiğini duyurdu.

İç Savaş Nasıl Başladı?

Sudan, Afrika’nın üçüncü en büyük ülkesi olup stratejik bir konuma sahiptir. 2019’da Devlet Başkanı El Beşir’in devrilmesinin ardından yaşanan çatışmalar, ülkede iç savaşa dönüşmüştür. 30 yıl iktidarda kalan El Beşir’in devrilmesi sonrası sivil halkın demokrasi talebi arttı ve askeri-sivil geçiş hükümeti oluşturuldu. Ancak 2021’de General El-Burhan’ın iktidarı ele geçirmesiyle gerilim arttı.

Hızlı Destek Güçleri (RSF) lideri General Mohamed Hamdan Dagalo’nun da etkisiyle, ülkede güç mücadelesi ve çatışma yaşandı. RSF’nin orduya entegre edilmesi konusundaki anlaşmazlıklar iç savaşa neden oldu.

BM tahminlerine göre çatışmalar sonucunda 20 binden fazla insan hayatını kaybetti. Özel temsilci Tom Perriello ise ölü sayısının 150 bine kadar çıkabileceğini söyledi.

Hızlı Destek Güçleri’ (RSF) Nedir?

RSF, Darfur’da başlayan çatışmalara müdahale etmek üzere oluşturulan paramiliter bir güçtür. General Dagalo’nun liderliğinde RSF, Sudan’ın altın madenlerini kontrol etmekte ve çeşitli çatışmalara dahil olmaktadır.

BAE’nin Çatışmalardaki Rolü Ne?

Birleşik Arap Emirlikleri, RSF’yi desteklemekte ve Sudan’daki çatışmalarda rol almaktadır. BAE, Türkiye’nin arabuluculuk çabalarını memnuniyetle karşılayarak, krize çözüm bulmak için işbirliğine hazır olduğunu açıkladı. Çatışmaların yabancı güçler tarafından desteklenmesi ise savaşı daha da karmaşık hale getirmektedir.

Related Posts

Sel baskını İtalya ve Fransa’da can aldı: 16 bölgede kırmızı alarm verildi

Avrupa, aşırı sıcak hava dalgası ve ani sel felaketleriyle mücadele ediyor. İtalya ve Fransa’da can kayıpları yaşandı, olağanüstü tedbirler alındı.

Rusya-Azerbaycan geriliminde yeni perde: Kremlin’den Sputnik tepkisi

Azerbaycan ile Rusya arasındaki gerilim Bakü’de Rus devlet haber ajansı Sputnik Azerbaycan ve Ruptly çalışanlarının gözaltına alınmasıyla yeni bir boyuta evrildi. Gözaltılara tepki gösteren Kremlin Sözcüsü Dimitry Peskov, “Rusya-Azerbaycan …

Leman dergisi çalışanlarına ters kelepçe

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Hazreti Muhammed’in karikatürünü yayımlayan derginin karikatürist, grafiker, müessese müdürü ve yazı işleri müdürünün gözaltına alındığını bildirdi. Yayınlanan görüntülerde, şahısların yere yatırılarak ters kelepçe takıldığı görüldü.

Dereyle birlikte hayatı kuruttular

Konya’nın Hadim ve Güneysınır ilçelerinden geçen nehirde yüz binlerce balık telef oldu. Çiftçilik yapan üretici kıvranıyor. DSİ’nin bu kararı yöre halkını perişan etti.

Kılıçdaroğlu ‘kurultay davası’ sonrası sessizliğini bozdu

CHP 38. Olağan Kurultayı’nın iptali istemiyle açılan davanın duruşması bugün görüldü. Davadan çıkan karara göre duruşma 8 Eylül’e ertelendi. Eski Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu, ertelenen dava sonrası sessizliğini sosyal medyadan bozdu…

Trump iddialara dayanamadı: ‘İran’la konuşmuyorum!’

ABD Başkanı Trump, İran yaptığı görüşmeler hakkındaki söylentilere dayanamadı. Tahran’a herhangi bir teklif sunmadığını ve iddia edilen 30 milyar dolarlık fonun asılsız olduğunu belirtti. İran’la görüşmediğini vurguladı.