Yazın favori tatlısı diş sağlığını tehdit ediyor mu? Dondurma tüketiminde bunlara dikkat!

Dondurma Tüketimi ve Diş Sağlığı İlişkisi

Hava sıcaklıklarının artmasıyla dondurma tüketiminin yaygınlaştığı bir dönemde, Dr. Öğr. Üyesi Elif Ayşe Tamtekin Erdoğan, dondurmanın diş sağlığı üzerindeki etkilerine dikkat çekiyor. Yüksek şeker içeriği nedeniyle dondurmanın diş çürüğü riskini artırabileceğini ifade eden Erdoğan, “Şeker, ağızdaki bakterilerle birleşerek asit oluşturabilir ve bu da diş minesini aşındırabilir. Soğuk yapısı ise hassas dişlerde rahatsızlıklara sebep olabilir. Ancak makul miktarlarda tüketildiğinde ciddi sorunlara yol açmaz” diyor.

Hassas Dişlere Özel Uyarılar

Dolgu, kanal tedavisi veya ortodontik tedavi görenlerin dondurma tüketimine dikkat etmesi gerektiğini vurgulayan Dr. Öğr. Üyesi Elif Ayşe Tamtekin Erdoğan, “Şekerli içeriğin çürük riskini artırabileceğini, yapışkan dondurmaların braketlere zarar verebileceğini ve soğuk hassasiyeti olan dişlerde ağrıya neden olabileceğini” belirtiyor. Erdoğan, tedavi sürecine göre diş hekimine danışılmasını tavsiye ediyor ve dondurma tüketildiğinde dikkatli olunmasını öneriyor. “Küçük porsiyonlarla yavaşça tüketmek, ağızda biraz bekletmek ve özel diş macunları kullanmak hassasiyeti azaltabilir” diye ekliyor.

Ağız Hijyeni İçin Öneriler

Dondurmanın kalsiyum ve fosfat içeriğinin diş minesini güçlendirebileceğini ancak şeker içeriğinin bu olumlu etkiyi gölgeleyebileceğini belirten Dr. Öğr. Üyesi Elif Ayşe Tamtekin Erdoğan, “Şekersiz veya düşük şekerli süt bazlı dondurmaların tercih edilmesi daha faydalı olabilir. Şekerli dondurmalar ise çürük riskini artırabilir” diyor. Dondurmadan sonra ağız hijyeninin korunması için suyla çalkalamanın önemli olduğunu vurgulayan Erdoğan, diş fırçalamadan önce 30 dakika beklenmesi gerektiğini ve diş ipi kullanımının plak oluşumunu engelleyebileceğini belirtiyor. Son olarak, şekersiz sakız çiğnemenin tükürük salgısını artırarak asidi nötralize edebileceğini öneriyor.

Related Posts

Obezite stres ve teknoloji kullanımı kısırlık riskini artırıyor

Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Yavuz Onur Danacıoğlu, obezite, stres ve elektronik cihaz kullanımının üreme sağlığı açısından risk oluşturduğunu belirtti. Uzman Danacıoğlu, yaşam kalitesinin üreme sağlığını doğrudan etkilediğine dikkat çekti.

Uzmanı tek tek sıraladı: Kurban etini bir de böyle tüketin!

Doç. Dr. Nazlı Nur Aslan Çin, bayramda kesilen kurban etinin bir süre bekletildikten sonra yanında sebze ağırlıklı besinlerle tüketilmesini tavsiye etti. Çin, “Kestiğimiz kurban etini, 12-24 saat aralığında buzdolabında dinlendirmemiz gerekiyor. Kurban eti ile kavurma yapacaksak; doymuş yağ eklemeden, etin kendi yağı ile kısık ateşte ve az miktarda tuz ile pişirmemiz yeterli olacaktır” dedi.

Yaz aylarında havuz enfeksiyonlarına dikkat!

Yaz aylarında artan sıcaklıklarla birlikte havuz kullanımı da artıyor. Uzmanlar, temizliği ihmal edilen havuzların mide, bağırsak, cilt, kulak ve göz enfeksiyonlarına yol açabileceği konusunda uyarıyor.

‘Genç yaş grubunda kanser vakalarında artış yaşanıyor’

‘Genç yaş grubunda kanser vakalarında artış yaşanıyor’

Yürüyüş, 13 kanser türüne karşı koruyucu

Oxford Üniversitesi’nde yapılan kapsamlı bir araştırma, günlük yürüyüşün kanser riskini önemli ölçüde azaltabileceğini ortaya koydu. 85 binden fazla kişinin verilerine dayanan çalışmaya göre, atılan adım sayısı arttıkça 13 farklı kanser türüne yakalanma riski düşüyor.

İç Dünyamız Artık Görülüp Ölçülebiliyor!

Zihin, beyin ve bedenin ayrı ayrı değil, bir bütün olarak işlev gördüklerini belirten uzmanlar, aralarındaki uyumun, sağlıklı bir yaşamın temeli olduğunu ifade ediyor.